ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО СТРОИТЕЛСТВО, АРХИТЕКТУРА И ГЕОДЕЗИЯ “КОЛЬО ФИЧЕТО” - Бургас

Техникумът по строителство “Кольо Фичето” Бургас е създаден през 1960 година.
През учебните 1960/61 и 1961/62 год. той е съществувал в сградата на Механотехникума, а от учебната 1962/63 год. заема новопостроената сграда - първоначално, настоящия основен корпус на техникума.
През дългогодишния период на съществуване той е обучил хиляди строителни кадри - работници, строителни техници, геодезисти, водостроители. Най-голямата част от бившите възпитаници на училището в момента са президенти, мениджъри, строителни техници, ръководители на звена във водещи строителни фирми на територията на Бургаска област и в цялата страна.
Техникум с традиции, в учението, труда, спорта, художествената самодейност, професионално-творческата самодейност и пр.
От 1995 година нашия техникум, заедно със Строителен техникум София започна работа по пилотен проект на програма “ФАР” - “Усъвършенстване на професионалното образование и обучение” на модулен принцип след XI клас по професията “Строителен техник”.
От учебната 1998/99 година по същия проект започна обучение на ученици с прием след VIII клас по същата професия и на същия модулен принцип.

22 октомври 2008

КРЪЖОК "МАКЕТИРАНЕ" (Извънкласни дейности)


Основната цел, която следва кръжока при многогодишната работа с учениците е да се обогатят знанията им в областта на строителството и да усвоят умения при изготвянето на макети, изобразяващи в точни мащаби характерни сгради и съоръжения за различните епохи.



Особено внимание сме обръщали на събирането на данни, заснемането на точните размери на стари водни съоръжения, които са се използвали през миналите векове.

За комплект от 8 такива съоръжения, кръжока беше награден на Националния конкурс по ТНТМ, посветен на 1300 г. България. За такива възстановени чрез макети съоръжения воденици, валявици, български и градинарскии долапи и кладенци "лъжица" (среща се на едно място в България и на още едно в Мексико), отдели половината от мястото в единствената си цветна страница, посветена на България, списание "Конструктор-Моделист", което излиза в тираж 1 000 000 и се разпространява в цяла Европа.




С кръжочниците изработваме релефни карти на най-големите хидрообекти в Бургаски окръг, България и света.
Освен в областта на Водното строителство изготвяме и архитектурни макети като: Рилски манастир, някой от творенията на Кольо Фичето - църквата "Св.Св.Кирил и Методий", намиращи се в Търново и др.




С учениците, участващи в кръжока изпълняваме и макети на съвременни сгради и съоръжения. Такива са: най-високия хотел Арабска кула "Корабът" в Дубай носител на 11 рекорда на Гинес за строителство, висящия мост в Мелбърн, язовирите Шестан /Франция/, Искър /България/, Волшска ВЕЦ /Русия/.

Кръжокът е съставен предимно то ученици със специалност "Водно строителство", основател и ръководител , на който е инж. Васил Мутафчиев.



Няма коментари: